Ouders hebben veel invloed op de studie- en beroepskeuze van hun kinderen

Dit meldt Intermediair van 7 februari 2024. Hoe kijk jij als mentor, decaan of leerlingbegeleider naar de rol van ouders?

MarinkaKuijpers, bijzonder hoogleraar leeromgeving en leerloopbanen aan de Open Universiteit en directeur van Loopbaangroep, vertelt als promotor over het onderzoek van MoniqueStrijk dat zij begeleidt. “Ouders kunnen, al dan niet met de beste bedoelingen, hun eigen verwachtingen op hun kinderen projecteren. Hoogopgeleide ouders leggen de lat voor hun kinderen vaak hoog. Ouders die zelf niet hebben gestudeerd, verwachten van hun kinderen dat zij het beter gaan doen dan zijzelf – maar hebben vaak geen idee hoe ze hun kinderen het best kunnen helpen.”

Kuijpers: “Wat ik ouders, maar ook leerkrachten adviseer: laat kinderen oefenen met keuzes maken. Leer ze de verbinding te leggen tussen hun eigen behoeftes enerzijds en die van de omgeving anderzijds. Dat kan aanvankelijk het gezin zijn, later ook school, de opleiding en de samenleving. Door met kleine stappen te beginnen breng je ze zonder te veel keuzestress een vaardigheid bij die ze later in het groot zullen kunnen toepassen.”

“En zorg dat kinderen in aanraking komen met een waaier aan mogelijkheden en mensen aan wie ze zich kunnen spiegelen. Rolmodellen kunnen je ogen openen voor mogelijkheden die je misschien niet had verwacht. In de theorie wordt dit een ‘possible self’ genoemd. Iemand door wie je gaat denken: wat die persoon kan, kan ik ook!”

Andere carrière dan ouders willen goed salaris | Intermediair

Meer weten?

Mail ons. We gaan graag met je in gesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *