PODCAST – DE VIJF LOOPBAANCOMPETENTIES EN HOE DEZE TE STIMULEREN

Onze Marinka Kuijpers mocht ditmaal bij Japke Ebbinge aanschuiven in haar coronaproof studio van ‘De LoopbaanCoach’, om het daar te hebben over de vijf loopbaancompetenties en om met luisteraars te delen hoe je deze competenties bij mensen stimuleert.

Benieuwd? De podcast staat online en is te beluisteren in ITunes, Spotify en via Sound Cloud.

In de podcast ‘De Loopbaancoach’ – een initiatief vanuit de leerlang ‘Loopbaancoaching’ van de Hogeschool van Amsterdam – gaat Japke Ebbinge, opzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen en de psychologische fenomenen die van invloed zijn op de loopbaanbegeleiding van de young professional. Voor deze podcast sprak ze met Marinka over vijf loopbaancompetenties en om met luisteraars te delen hoe je deze competenties bij mensen stimuleert.

De competenties zijn allemaal met elkaar verbonden, en de kracht zit ‘m in de combinatie” Hoe geef je zelf sturing aan je loopbaan? En wat is loopbaanleren? Marinka Kuijpers formuleerde vijf loopbaancompetenties. Vijf elementen waarmee je je loopbaan kunt beïnvloeden. In deze podcast licht Marinka de competenties; ‘motievenreflectie’, ‘kwaliteitenreflectie’, ‘werkexploratie’, ‘loopbaansturing’ en ‘netwerken’ toe en ze vertelt hoe je deze kunt inzetten om de (zelf)regie op je eigen loopbaan te vergroten.

De door Marinka geformuleerde loopbaancompetenties, zijn door de VO-raad overgenomen en verplicht gesteld binnen het (V)MBO.

Verder spreekt Marinka in deze podcast over de functie van reflectie en zet zij zeer verhelderend verschillende soorten reflectie uiteen. Zet je in je loopbaangesprek in op de uitkomsten van een doorlopen reflectieproces, of stel je vragen om het reflectieproces in gang te kunnen zetten?

Rode draad in deze podcast is steeds grote vragen als ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat is mijn missie?’ klein te maken. “Je kunt het ook veel oppervlakkiger maken, nieuwsgierigheid is makkelijker te volgen. Als je maar veel doet van waar je nieuwsgierig naar bent wordt het vanzelf een passie en dan krijg je uiteindelijk zicht op je missie!” aldus Marinka.

Benieuwd?

De podcast staat online en is te beluisteren in ITunes, Spotify en hier via Soundcloud.

Deel deze training: