Kamerbrief - kansrijk opleiden

macrodoelmatigheid MBO

Afgelopen december verscheen er een kamerbrief vanuit Onderwijs Minister Robbert Dijkgraaf, over kansrijk opleiden en het macrodoelmatigheidsbeleid binnen het MBO. De Taskforce Asscher heeft de sector en de minister scherpe adviezen gegeven ten aanzien van kansrijk opleiden. Grote koerswijziging is dat de hernieuwde werkwijze tussen het bedrijfsleven en het mbo zich nu ook sterk(er) richt op het regionale niveau. We hebben de hele brief gelezen en delen graag onze twee belangrijkste bevindingen met je, samen met onze visie hierop:

  1. We sluiten ons aan bij het feit dat de term ‘kansrijk opleiden’ een beter beeld geeft van waar het om draait dan de term ‘macrodoelmatigheid’. Bij Loopbaangroep hebben we aandacht voor de microdoelmatigheid: dus is het niet alleen goed voor het land maar ook voor leerlingen en studenten. Het gaat ons om het leren verbinden tussen persoonlijke doelen en economische doelen in de samenleving. De vijf loopbaancompetenties kunnen hiervoor worden ingezet.

  2. In de kamerbrief wordt gesproken over loopbaan oriëntatie waarin goede begeleiding en heldere informatie aan studenten nodig is om verantwoorde studiekeuzes te maken. Loopbaangroep ziet informatie slechts als onderdeel van de voorbereiding op arbeidsmarkt waarbij je eigen regie moet (leren) nemen op een dynamische arbeidsmarkt. Oriëntatie is wat ons betreft slechts een deel van loopbaanontwikkeling.

Wist je dat we ook een e-learning hebben ‘Bouwen aan LOB voor het MBO’? In vijf losse modules wordt op een speelse wijze uitgelegd hoe je LOB kunt toepassen specifiek binnen het mbo. Maar natuurlijk kunnen we ook samen met je kijken naar ondersteuning en trajectbegeleiding voor bij jou op school.

Ga je graag eens in gesprek met een van onze experts, of willen jullie je LOB-beleid op school verstevigen en verder uitbouwen?
Wij staan voor jullie klaar. Want toekomstgericht onderwijs maken we samen! Neem hier contact op via het contactformulier , of bel ons. Onze gegevens staan onderaan deze pagina.