Podcast – De vijf loopbaancompetenties en hoe deze te stimuleren

Amsterdam – 30 oktober 2020: Een podcast van De Loopbaancoach i.s.m. Marinka Kuijpers  

In de podcast ‘De Loopbaancoach’ – een initiatief vanuit de leerlang ‘Loopbaancoaching’ van de Hogeschool van Amsterdam – gaat Japke Ebbinge, initiatiefnemer, loopbaancoach en docent bij de opleiding Toegepaste Psychologie, opzoek naar maatschappelijke ontwikkelingen en de psychologische fenomenen die van invloed zijn op de loopbaanbegeleiding van de young professional. Onze Marinka Kuijpers mocht ditmaal bij Japke aanschuiven in de coronaproof studio, om het daar te hebben over de vijf loopbaancompetenties en om met luisteraars te delen hoe je deze competenties bij mensen stimuleert.

Benieuwd? De podcast staat online en is te beluisteren in ITunes, Spotify en via Sound Cloud.

“De competenties zijn allemaal met elkaar verbonden, en de kracht zit ‘m in de combinatie” Hoe geef je zelf sturing aan je loopbaan? En wat is loopbaanleren? Marinka Kuijpers formuleerde vijf loopbaancompetenties. Vijf elementen waarmee je je loopbaan kunt beïnvloeden. In deze podcast licht Marinka de competenties; ‘motievenreflectie’, ‘kwaliteitenreflectie’, ‘werkexploratie’, ‘loopbaansturing’ en ‘netwerken’ toe en ze vertelt hoe je deze kunt inzetten om de (zelf)regie op je eigen loopbaan te vergroten.

Foto: Japke Ebbinge

De door Marinka geformuleerde loopbaancompetenties, zijn door de VO-raad overgenomen en verplicht gesteld binnen het (V)MBO.

Verder spreekt Marinka in deze podcast over de functie van reflectie en zet zij zeer verhelderend verschillende soorten reflectie uiteen. Zet je in je loopbaangesprek in op de uitkomsten van een doorlopen reflectieproces, of stel je vragen om het reflectieproces in gang te kunnen zetten?

Rode draad in deze podcast is steeds grote vragen als ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat is mijn missie?’ klein te maken. “Je kunt het ook veel oppervlakkiger maken, nieuwsgierigheid is makkelijker te volgen. Als je maar veel doet van waar je nieuwsgierig naar bent wordt het vanzelf een passie en dan krijg je uiteindelijk zicht op je missie!” aldus Marinka.

Benieuwd? De podcast staat online en is te beluisteren in ITunes, Spotify en hier via Soundcloud.


Wil je nu meer weten over de vijf loopbaancompetenties? Dan kun je de workshop ‘Kennismaken met Loopbaancompetenties’ bij ons volgen. Of ben je nu benieuwd hoe je deze het beste integreert in de dagelijkse onderwijspraktijk?  Dan is de workshop ‘Loopbaangericht werken op school’ weer heel interessant. Hoe dan ook; onze experts staan voor je klaar! Want toekomstgericht onderwijs maken we samen. Kijk voor een actueel trainingsaanbod hier, of neem contact met ons op voor advies op maat. Dat kan natuurlijk ook!

Deel deze pagina:

Contact

06 34 11 47 30

COVID-19 protocol: bekijk ons protocol bij veilig training & advies op locatie

Loopbaangroep

Loopbaangroep