(H)ERKEN JE EIGEN COMPETENTIES

door Nard Kronenberg – LOB expert

Maak gebruik van de ervaringen die je zelf, je leerlingen en collega’s op doen in deze tijden van crisis. Het geeft een unieke kans om betekenisvolle gesprekken te voeren met elkaar. Dit kan je doen door gebruik te maken van de 5 loopbaancompetenties:

"Welke actie kan jij bedenken die matcht met jou kwaliteiten en motieven?"

Allereerst even een overzicht van de 5 loopbaancompetenties. Mijn video ‘ LOB idee 3′ gaat over de laatste 3 van de 5 loopbaancompetenties:

  1. Kwaliteitenreflectie
  2. Motievenreflectie
  3. Werkexploratie
  4. Loopbaanaansturing
  5. Netwerken

 

3. WERKEXPLORATIE

Onderzoek je werk en werkveld; hier zijn de acties die jij kan gaan doen. Welke actie kan jij bedenken die matcht met jou kwaliteiten en motieven?

4. LOOPBAANSTURING

Hier gaan we de actie uitvoeren die je bedacht hebt. Bepaal wanneer je dat gaat doen, wanneer het klaar moet zijn en hoe je dit gaat aanpakken!

5. NETWERKEN

Als je even de tijd genomen hebt om stap 4 te realiseren, dan kom je er ook achter of je die actie meteen al zelf kunt doen of dat je daar hulp bij nodig hebt. Dit kan iemand zijn uit je netwerk, daar gaat de loopbaancompetentie ‘netwerken’ over.
Wie zou jij nu om raad of om hulp vragen? Wie zou je willen betrekken bij de actie die je gaat uitvoeren? Hoe kom je met diegene in contact? Het kan ook zijn dat je juist vóór iemand iets wilt doen. Voor iemand van betekenis wilt zijn. Wie is dat dan en waarom wil je dat voor hem/haar doen?

Als je op deze manier een gesprek voert en gebruik maakt van de 5 loopbaancompetenties, dan levert dat aan de ene kant reflectie op. Je leert jezelf wat beter kennen, je ontmoet jezelf als het ware in de ervaringen die je hebt opgedaan. Tegelijkertijd kun je vanuit die ervaringen vervolgstappen of acties bepalen die je heel graag zou willen doen.

Ik hoop dat deze tips helpen, om in de komende tijd en weken gesprekken te voeren. Met jezelf maar zeker ook met anderen in je omgeving om op die manier wederzijds van betekenis te zijn. Veel succes!

Wil je meer leren en weten over de loopbaancompetenties? Start met de workshop ‘Kennismaken met loopbaancompetenties’ en werk vanuit daar verder met onze experts aan toekomstgericht onderwijs. Wil je meer weten? Neem contact op met ons via 06 34 11 47 30 of info@loopbaangroep.nl 

Deel deze training: