Masterclass 'Beter begeleiden bij motievenreflectie'

"Wat blijkt is dat je maar een paar minuten nodig hebt om tot de kern te komen!"

Deelnemer training - Montessori College Nijmegen
Beoordeeld
0

Het Career Story Interview is een beproefde methode om motivatie te (her)ontdekken en te verstevigen. Het werkt snel, krachtig en bijna magisch.

In deze vorm van storytelling, zie je je loopbaan als een verhaal. En net als in een boek of film is er een uitdaging waaraan de hoofdpersoon zich ontwikkelt en drijfveren ontdekt. En natuurlijk is er een zelfgeschreven ‘plot’.

De hoofdpersoon wortelt, via het CSI weer stevig in zijn eigen verhaal en kan van daaruit nieuwe perspectieven zien.

Volg de masterclass ‘Beter begeleiden bij motievenreflecie’ en leer effectief storytelling toepassen om leerlingen te motiveren.

DOELGROEP

  • Leerlingbegeleiders (zoals decanen en mentoren), vakdocenten, leidinggevenden en ouders in het VO en MBO

JE EIGEN LOOPBAANVERHAAL

Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog en hoogleraar Gedragswetenschappen Prof. Dr. Mark Savickas en zeer succesvol in Amerika en Europa.

In zijn visie draait het om biographicy: het vermogen om nieuwe en verwarrende ervaringen te integreren in de eigen biografie. Werk is een manier om verder te komen met het eigen levensthema. Dit thema stoelt op de preoccupatie die – verwant aan de visie van Adler en Jung – in de jeugd ontstaat door confronterende ervaringen. De preoccupatie is een belangrijke drijfveer: het draait om ‘actief leren beheersen’ waar we ‘passief aan lijden’.

Het Career Story Interview is een kernachtige, narratieve methode. De coachee is auteur van en tegelijkertijd hoofdrolspeler in zijn loopbaanverhaal. Loopbaanbegeleiding biedt ondersteuning bij het writer’s block: de coachee is losgeraakt van de rode draad van zijn eigen loopbaanverhaal en de loopbaancoach helpt hem zijn verhaal opnieuw te schrijven. Dat doet hij met interventies die de loopbaanthema’s verhelderen en de rode draad in de loopbaan verbreden.

Het Career Story Interview bestaat uit vijf onderdelen:

  1. Jeugdhelden: De coachee verwoordt zijn kwaliteiten via de beschrijving van drie helden uit zijn jeugd.
  2. Manifeste interesses: Hij vertelt over zijn hobby’s en voorkeuren voor tijdschriften en tv-programma’s en gaat in op wat hij daar interessant aan vindt.
  3. Het favoriete verhaal: De coachee vertelt de essentie van zijn favoriete boek of film en ontdekt de parallel met zijn eigen thema en de gewenste ontwikkeling.
  4. Motto: De favoriete uitspraak van de coachee verwoordt wat hem in beweging zet.
  5. Jeugdervaringen: Drie vroege ervaringen vormen samen een beeld van de ‘preoccupatie’ van de coachee. Hij geeft elke ervaring een titel. De antwoorden leiden tot een ‘levensportret’ dat verhalenderwijs schildert waar de coachee begon (preoccupatie), welke thema’s er spelen en hoe hij zich ontwikkelde. In de bespreking wordt duidelijk hoe de huidige  loopbaanvraag linkt aan de preoccupatie en hoe de coachee vanuit zijn levensportret opnieuw de rode draad kan oppakken.

Nog meer weten of op zoek naar inspiratie?

LOCATIE

We verzorgen de workshop in-company of in-school, op jouw locatie of online. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken.

INTERESSE?

Vul het formulier hieronder in, dan nemen we daarna contact met je op voor de mogelijkheden.

Deel deze training:

Ook interessant