Twee basisregels voor een loopbaangericht gesprek

door Marionette Vogels – LOB expert

Voer unieke, betekenisvolle loopbaanreflextiegesprekken aan de hand van twee basisregels

‘Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?’

Mijn naam is Marionette Vogels en ik ben expert bij Loopbaangroep. Net als mijn collega’s deel ook ik graag een ‘LOB idee’. Want een gesprek kun je natuurlijk altijd voeren, maar een effectief loopbaan reflectiegesprek is een hele kunst. Dat moet je doordacht doen. Je moet van tevoren weten wat je uit zo’n gesprek met je leerling wilt én kunt halen.

Om een loopbaangericht reflectiegesprek leuk te openen stel ik voor om te beginnen met de vraag ‘Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan?’ Dat zet iemand gelijk aan het denken. In mijn onderstaande videoboodschap geef ikzelf ook antwoord op deze vraag

Voorwaardelijk voor elk gesprek zijn twee basisgespreksregels, die blijvend de oefening vragen.

"Stuur op dat er iets uit komt, niet wat."

BASISREGEL 1: GEEF RUIMTE AAN DE ANDER

Maak echt contact en wees nieuwsgierig. Stel kleine open vragen. Vul ook niet in voor de ander, maar bekrachtig juist: “Wat goed van je”.

BASISREGEL 2: GEEF RICHTING

Stuur op dat er iets uit komt, niet wat. Sluit een contract: waar zal het gesprek over gaan en hoe past het in de begeleidingscyclus. Vraag door waar het écht om gaat.

GRATIS DOWNLOADEN

Ik wens je ‘blijvend oefenen’ en wil je ook nog eens wijzen op onze mooie Toekomstroute. Een praktische handout die je kunt gebruiken als geheugensteuntje tijdens een loopbaangesprek.

Als je op deze manier een gesprek voert en gebruik maakt van de twee basisregels, dan levert dat aan de ene kant reflectie op. Je leert je leerling wat beter kennen, je ontmoet hem/haar als het ware in de ervaringen die ze hebben opgedaan. Tegelijkertijd kun je vanuit die ervaringen vervolgstappen of acties bepalen.

Ik hoop dat deze tips helpen, om in de komende tijd en weken gesprekken te voeren. Veel succes!

Wil je meer leren en weten over de loopbaancompetenties? Start met de workshop ‘Kennismaken met loopbaancompetenties’ en werk vanuit daar verder met onze experts aan toekomstgericht onderwijs. Wil je meer weten? Neem contact op met ons via 06 34 11 47 30 of info@loopbaangroep.nl 

Deel deze training: