LoopbaanFit is live! Ga naar de website van LoopbaanFit.
In de nieuwsbrief van maart 2017 stelden we onszelf de volgende vraag: Hoe geef je LOB vorm in de school zodat elke leerling LoopbaanFit wordt? Om deze vraag te beantwoorden zijn we de afgelopen weken op onderzoek uitgegaan.
Natuurlijk zijn er tal van factoren die een rol spelen bij deze vraag. Wij hebben ons vooral gericht op drie belangrijke ‘menselijke’ uitdagingen die moeten worden overwonnen:
Natuurlijk hebben we de wetenschappelijke literatuur er nog eens op nageslagen. Met als basis loopbaancompetenties en breinleren. Dit hebben we gebruikt in een ronde gesprekken met leerlingen, leraren, decanen en ouders. Vervolgens hebben wij kleinschalig een kwantitatief onderzoek uitgevoerd met een online vragenlijst naar LOB-coördinatoren en decanen in het voortgezet onderwijs (VO) en het middelbaar beroepsonderwijs (MBO).
We zijn een aantal interessante dingen tegengekomen. Hieronder zetten we de belangrijkste voor je op een rij:
Eigenaarschap bij de leerling
Alhoewel loopbaanleren om de leerling draait, blijft het lastig om de leerling eigenaar te maken. In gesprek met leerlingen kwamen we erachter dat zij het belang van LOB lang niet altijd inzien. Leerlingen zouden eigenlijk vaker op hun eigen moment en eigen manier aan hun loopbaan moeten werken. We weten uit ons literatuuronderzoek dat dit betekent dat leerlingen moeten leren om betekenisvolle ervaringen te herkennen en te gebruiken en op school de ruimte moeten krijgen voor het maken van keuzes (en niet stapsgewijs een methode doorlopen). Omdat dit voor leerlingen lastig is (en omdat ze hier niet bewust mee bezig zijn) helpt het wanneer zij hierbij worden gestimuleerd door hun ouders, door leraren en met toegankelijke informatie en tips die eventueel gamified worden vormgegeven.
Ouderbetrokkenheid
We weten dat ouders hun kind bijna altijd het belangrijkste in hun leven vinden. Hun toekomst gaat hen aan het hart. Hoe ze hun kind hierbij kunnen helpen is ze niet altijd duidelijk en ook ontbreekt het hen regelmatig aan de tijd. Vanuit breinleren weten we dat herhaling helpt om iets nieuws te leren. In dit geval zou bijvoorbeeld een wekelijks of tweewekelijks reflectiegesprek van een paar minuten leerlingen kunnen helpen en ouders niet teveel tijd kosten. Natuurlijk is het dan wel van belang dat dit op de juiste manier gebeurt. Anders heeft zo’n gesprek niet het juiste resultaat. Praktische voorbeelden helpen ouders om hun vaardigheid hierin te ontwikkelen. Daarbij is het van belang dat deze voorbeelden in een vorm worden aangeboden die beperkt tijd in beslag neemt en als een herinnering voor de ouders fungeren.
Ondersteuning voor het gebruik van een loopbaandossier
Veel leraren gaven aan dat zij LOB en het loopbaandossier wel willen inzetten, maar vaak niet goed weten hoe. Er kunnen een aantal stappen gezet worden om dit te verbeteren.
De uitwerking van LOB in het curriculum van de school, oefenmateriaal en professionalisering zijn volgens wetenschappelijke literatuur de eerste stappen tot ondersteuning. De uitwerking van ‘waar en hoe’ LOB past in het curriculum zorgt voor een logische inbedding. Het geeft een plek aan de keuzemomenten voor leerlingen, gesprekken met mentoren en hoe je op al die momenten het loopbaandossier inzet. Daarnaast helpt het als leraren ook weten hoe je LOB in de klas vormgeeft. Daarbij helpen professionalisering en praktische voorbeelden. Voor de leraar geldt bij de voorbeelden, net als bij ouders, dat deze niet teveel tijd moeten kosten en als een herinnering fungeren.
Inzicht in de voortgang van de leerling
We kwamen nog een ander interessant punt tegen, namelijk de behoefte aan inzicht in de voortgang van de leerling. Leraren, mentoren en decanen kaartten allen aan dat zij dit belangrijk vinden. Ze gaven aan dat ze door een tekort aan tijd vaak weinig tot geen inzicht in de voortgang van de leerling op het gebied van LOB hebben. Een overzichtelijk online dashboard voor mentoren en decanen kan hiervoor een oplossing zijn. Via dit dashboard kunnen zij van alle leerlingen de vordering op de loopbaancompetenties inzien en hoe daartoe is gekomen. Verder blijkt uit onze kwantitatieve peiling dat de criteria die men bij de keuze voor een loopbaandossier belangrijk vindt goed zijn. In de praktijk komen die echter lang niet altijd terug.
We hebben veel geleerd en zien het nu als onze opdracht om LoopbaanFit in de praktijk vorm te geven:
Vanaf nu tot aan het einde van de zomer gaan wij verschillende oplossingen ontwikkelen om de uitdagingen die we hebben gevonden aan te pakken. Na de zomer testen we die oplossingen in pilots met scholen, leraren en ouders.
Jouw ideeën en vragen blijven van groot belang in deze ontwikkeling. Dus neem gerust contact op als dit thema ook bij jou speelt!
Laat het ons weten via Twitter (tweet mee via #loopbaanfit) of de LinkedIn groep.