(H)erken je eigen competenties (deel 1)

Voer unieke, betekenisvolle gesprekken door gebruik te maken van de 5 loopbaancompetenties.

door Nard Kronenberg – LOB expert

Maak gebruik van de ervaringen die je zelf, je leerlingen en collega’s op doen in deze tijden van crisis. Het geeft een unieke kans om betekenisvolle gesprekken te voeren met elkaar. Dit kan je doen door gebruik te maken van de 5 loopbaancompetenties:

  1. Kwaliteitenreflectie
  2. Motievenreflectie
  3. Werkexploratie
  4. Loopbaanaansturing
  5. Netwerken

Mijn video ‘ LOB idee 2 ‘ gaat over de eerste 2 van de 5 loopbaancompetenties:

1. Kwaliteitenreflectie

Kijk naar ervaringen van de afgelopen 2/3 weken waarin je iets gedaan hebt wat je misschien nog niet eerder hebt gedaan. Wat is je opgevallen aan je eigen gedrag? Heb je iets gedaan waarbij je jezelf overtroffen hebt of verbaast hebt? Wat is dat dan? Probeer dit eens onder woorden te brengen in de vorm van kwaliteiten en vaardigheden die je hebt ontdekt van jezelf.

2. Motievenreflectie

Kijk ook naar wat je kennelijk in deze tijd, of normaal gesproken, heel belangrijk vindt. Voorheen was misschien alles vanzelfsprekend wat er gebeurde, maar nu zijn er een paar dingen weggevallen. Sommige dingen mogen of kunnen op dit moment niet. Wat is hetgeen dat jij op dit moment heel erg mist? Waar verlang je naar terug? Wat is weg? Kun je dat onder woorden brengen in woorden, maar misschien ook in waarden? Dat moeten we motieven. Kijk eens of je daar de juiste woorden aan kunt geven.

Dit waren alvast de eerste 2 loopbaancompetenties, ik hoop dat je daarmee aan de slag kunt. Hou dit kanaal en de website goed in de gaten, want de volgende keer vertel ik je over de overige 3 loopbaancompetenties. Over hoe je die goed kunt benutten in gesprekken met anderen.

Wil je meer leren en weten over de loopbaancompetenties? Start met de workshop ‘Kennismaken met loopbaancompetenties’ en werk vanuit daar verder met onze experts aan toekomstgericht onderwijs. Wil je meer weten? Neem contact op met ons via 06 34 11 47 30 of info@loopbaangroep.nl of neem op 16 en/of 24 april deel aan een van de gratis online sessies.

Deel deze pagina:

Loopbaangroep

Loopbaangroep