Dit zijn enkele veelgehoorde uitdagingen van docenten, mentoren en andere leerlingbegeleiders als het gaat om het voeren van LOB-gesprekken. Loopbaangroep-expert Nard Kronenberg ontwikkelde daarom Lobbelen met Lobbelstenen. Een speelse manier om een betekenisvol gesprek te voeren. Terugkijkend op ervaringen die ertoe doen, zetten de Lobbelstenen aan tot reflectie. Vanuit die reflectie wordt leerling of student geactiveerd tot een volgende stap. Lobbelen is een instrument waarmee je als vanzelf een betekenisvol gesprek uitrolt.
Wil je weten wat Lobbelen is en hoe het werkt? Download hier de handleiding
Lobbelen is een laagdrempelige manier om tot diepgaande en betekenisvolle gesprekken te komen. Er gebeurt iets bijzonders: je zit binnen een paar seconden in een laag waar je anders niet zo snel komt. De docent bepaalt het thema niet, de student in eerste instantie ook niet. Het thema wordt aan het lot van de lobbelstenen overgelaten. Dat geeft verrassende gesprekken. Lobbelen is toegankelijk voor iedereen en dat brengt spontaniteit in gesprekken. Het wordt geen instrumentele lijst die afgevinkt moet worden en dat komt de kwaliteit van het gesprek ten goede.
De Lobbelstenen zijn een middel, een instrument, waarbij de docent niet na hoeft te denken over de eerste vraag. Die eerste vraag ligt er al en die is goed. De eerste vraag is LOB-proof. Alle vragen zijn LOB-proof. Ze helpen je om een bijzonder, effectief, impactvol LOB-gesprek te voeren. Het is een middel om in conditie te blijven wat betreft het vragen stellen.
Lees hier wat je met Lobbelstenen wel bereikt en met de meeste normale LOB-gesprekken niet.