Wat bereik je met Lobbelen?

… en zie je in een standaard LOB-gesprek misschien over het hoofd

Lobbelen brengt structuur. Op het moment dat een gesprek dreigt vast te lopen, heb je altijd een steen achter de hand. Er ontstaat een lijn. Waar je normaal gesproken niet automatisch denkt aan de 5 loopbaancompetenties, komen deze nu vanzelf aan bod. Waar je normaal afdwaalt in het gesprek, gebeurt dat met Lobbelen niet.

lobbelen lobbelstenen lob-gesprek loopbaangroep

Wil je weten wat Lobbelen is en hoe het werkt? Download hier de handleiding

Je kunt kiezen welke stenen je gebruikt. Je kunt het houden bij het onderwerp (de ervaring) en daarop doorvragen. Je kunt enkel reflecteren met de reflectiesteen. Of je gebruikt alleen de vooruitkijksteen. Er komt altijd een mooi gesprek. Met leerlingen, met collega’s, 1-op-1 of in teams.

Bij de lerarenopleiding gebruik ik lobbelen onder andere als intervisiemethode voor leraren in opleiding. Met behulp van de reflectieve vragen op de lobbelstenen zoomen studenten in op opgedane ervaringen; op het concrete gedrag wat ze tijdens hun stage in de klas laten zien. Door te lobbelen worden ze zich bijvoorbeeld bewust van wat ze van nature goed doen, wat vanzelf gaat. Daarnaast geeft lobbelen handvatten om deze kernkwaliteiten te verwoorden. Het spel helpt hen om elkaar te bevragen en de ander niet te ver- of beoordelen. Het voeren van de dialoog bood de studenten openheid en leerde hen om vanuit verschillende perspectieven te kijken. – Lerarenopleider en docent

nard kronenberg loopbaangroep lobbelen

Nard Kronenberg ontwikkelde de Lobbelstenen en heeft een belangrijke achterliggende missie bij het instrument: “Lobbelen staat voor mij symbool voor de dialoog. Als we met elkaar in gesprek zijn en luisteren naar het verhaal van de ander, is er begrip en betekenis.” Hij voegt daaraan toe: “De wereld zou er een stukje mooier uitzien als iedereen écht MET elkaar in gesprek zou zijn, in plaats van over elkaar!”

“Met lobbelen kom je over jezelf te weten wat je nog niet wist.”– Leerling

Wil je jouw docenten bedanken, bijvoorbeeld t.b.v. ‘Dag van de Leraar’? Of een set Lobbelstenen bestellen als onderdeel van het kerstpakket? Voor meer informatie of bestellen klik hier.

COVID-19 protocol: bekijk ons protocol bij veilig training & advies op locatie

Loopbaangroep

Loopbaangroep