Career Story Interview

door Mieke Verbaarschot – 2017

“We have to know ourselves deeply to facilitate the adaption to new challenges in life and work.“

Het Career Story Interview helpt coachees hun identiteit te vormen met stevige wortels in het eigen levensverhaal. En dat is nodig om onzekerheden te hanteren. Want wie wortelt kan meebewegen; ook als het stormt in werk en leven. Prof. Dr. Mark Savickas ontwikkelde een laagdrempelige methode met wetenschappelijke basis. Er zijn 5 onderdelen. Eén daarvan gaat over “het favoriete verhaal”.

Het verhaal
Career Story Interview

Marja heeft geen idee welke kant ze uit wil met haar opleiding en werk. Dat maakt het kiezen van een vervolgopleiding lastig. Natuurlijk wil ze wel ingaan op vragen; als ze maar geen lijstjes hoeft in te vullen. Ze moet even nadenken over wat haar favoriete verhaal is. Als duidelijk is dat, dat ook een film mag zijn, wordt het makkelijker. Haar favoriete film is The Help: een blank meisje wordt (net als andere meisjes) vooral door donkere vrouwen opgevoed. Meisjes groeien op en worden net zo oppervlakkig en racistisch als hun moeders. Eén meisje accepteert dat niet. Ze gaat donkere vrouwen interviewen om hun verhaal te vertellen. Heel ongebruikelijk en ook gevaarlijk. Ze geeft deze vrouwen een stem.

Theorie

In de methode van het Career Story Interview vertelt het favoriete verhaal over het thema van de coachee; juist daarom spreekt het verhaal aan. Het verhaal wordt favoriet omdat het laat zien hoe je vooruit kan komen in je huidige thema. In de casus Marja is dat duidelijk. Zij vertelt dat gelijkheid en rechtvaardigheid ook voor haar belangrijk zijn. “Daar moet je moeite voor doen; ook als het lastig is. Je moet opkomen, voor wie het zelf niet kan.” Marja voegt toe, dat zij graag die persoon wil zijn, die iets voor anderen betekent. Liefst “op een aparte manier”; anders dan anderen. Het favoriete verhaal staat niet op zichzelf. Vrijwel altijd is er samenhang met bijvoorbeeld jeugdhelden (ook strijders tegen onrecht in het geval van Marja). Door de overeenkomst met andere antwoorden wint het aan kracht. Het bijzondere aan het favoriete verhaal is dat het – vaak tot grote verrassing van de coachee – als het ware een doorkijkje geeft naar de toekomst. Het maakt zichtbaar in welke richting de coachee zich wil ontwikkelen.

Proef op de som

Geloof je het niet zomaar? Probeer maar eens zelf uit, door het volgende te doen:

  • Schrijf over jouw favoriete boek of film. Waar gaat dat verhaal echt over. Beperk jezelf tot de essentie in 4 tot 7 zinnen.
  • Verwoordt vervolgens wat dat te maken heeft met wat jou bezighoudt en wat je blijkbaar wenst.

Meer weten over coachen met Career Story Interview? Klik dan hier.

Loopbaangroep

Loopbaangroep